Fundacja założona została przez sekretarza Sławomira Mrożka - Pawła Charę. Jest naturalną kontynuacją prawie trzyletniego projektu, który miał być fotoreportażem z życia pisarza, a przeobraził się w niezwykłą przygodę i pozostawił po sobie nie tylko fotografie i wspomnienia, ale także poczucie pewnej misji. Chcemy pielęgnować i przybliżać tę historię, chcemy mówić o Mrożku takim, jakim był naprawdę i dokładać wszelkich starań, aby świat o Nim pamiętał.

Fundacja przejęła prawie całą osobistą bibliotekę Sławomira Mrożka wraz z jej wyposażeniem. Nicejskie zbiory Mistrza liczą kilka tysięcy jednostek bibliotecznych. Poza obszernym księgozbiorem polskich i zagranicznych publikacji, znaleźć tu można m.in. bogatą kolekcję kart pocztowych, korespondencję, autorskie zapiski, notatki i próby literackie, maszynopisy kilku sztuk teatralnych oraz ich wersje na dyskietkach i płytach CD. W zasobach Fundacji, które stanowić będą integralną część powstającego Muzeum Sławomira Mrożka, są również należące do Niego meble, biurko przy którym przez lata tworzył, aparat fotograficzny, a także liczne nagrody w formie statuetek i dyplomów. Kultywując pamięć o Mistrzu zadbaliśmy również o zabezpieczenie Jego garderoby, a zwłaszcza elementów dlań charakterystycznych, jak okulary, płaszcz, laska czy parasol... Mamy nadzieję, że już wkrótce każdy, kto interesuje się życiem i twórczością Sławomira Mrożka, będzie miał okazję zobaczyć wszystkie zgromadzone przez nas przedmioty.

ZARZĄD FUNDACJI

Paweł Chara – prezes Zarządu

Fotografik, przyrodnik, podróżnik, osobisty sekretarz Sławomira Mrożka.
Ma za sobą kilkadziesiąt autorskich wystaw prezentowanych w kraju i za granicą. Publikuje w prasie (m.in. „National Geographic”, „Poznaj Świat”, „Gazeta Wyborcza”, „Tygodnik Powszechny”, „Przekrój”, „Polityka”, „Ptaki Polski”), książkach i albumach. Jedyny europejski stały współpracownik „China National Geographic”. Wykładowca prestiżowej szkoły fotograficznej Akademii Nikona. Prezes Fundacji im. Sławomira Mrożka. Prace Chary sprzedawane są w limitowanych seriach, odpowiednio sygnowanych stemplem autora.
Pod koniec 2011 roku Paweł rozpoczął projekt poświęcony jednemu z najwybitniejszych dramatopisarzy – Sławomirowi Mrożkowi. Przez ostatnie dwa lata mieszkał z Mistrzem w Nicei.

Konrad Wojtyła – wiceprezes Zarządu

Poeta, dziennikarz, krytyk literacki, doktorant na Uniwersytecie Szczecińskim. Publicysta Radia Szczecin. Juror Ogólnopolskiej Nagrody Literackiej dla Autorki Gryfia. W latach 2005-2009 z-ca redaktora naczelnego kwartalnika literacko-filozoficznego [fo:pa]. W latach 2012-2014 redaktor naczelny kwartalnika eleWator. Wydał pięć tomów poetyckich; ostatnio Czarny wodewil (WBPiCAK, 2013) oraz książkę Rewersy. Rozmowy literackie (Instytut Mikołowski, 2014), w której pomieszczono jedną z ostatnich rozmów ze Sławomirem Mrożkiem. Publikował w wielu pismach w kraju i za granicą. Tłumaczony na język angielski, niemiecki, ukraiński i czeski.

Aneta Dec – wiceprezes Zarządu

Doktorantka kultury bezpieczeństwa pracy. Jej teksty znaleźć można w materiałach pokonferencyjnych w kraju i za granicą. Odpowiedzialna za działalność fundacji w zakresie ochrony przyrody, m.in. za coroczną akcję „Czysta Myśla”. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy metodą projektową oraz zaplecze wiedzy z zakresu animacji lokalnego środowiska.

RADA FUNDACJI

Barbara Oliwa – członek Rady Fundacji

Doktorantka filologii serbskiej i chorwackiej na Uniwersytecie Wrocławskim, znawca literatury i kultury bałkańskiej. Od 2011 pracuje nad rozprawą na temat intersemiotycznych relacji fotografii i literatury w tekstach postjugosłowiańskich. Jej teksty ukazują się m.in. w czasopiśmie literackim "Slavica Vratislaviensia" i "Poznaj Świat". Absolwentka studium fotografii we Wrocławskim Ośrodku Postaw Twórczych. Ma za sobą kilka autorskich wystaw. Właścielka biura podróży Olive Tree Travel. W Fundacji odpowiedzialna jest za organizację i logistykę projektów partnerskich w regionie Europy Południowej.

Magdalena Michalska – członek Rady Fundacji

Doktor medycyny praktykująca w Szczecinie. Podróżniczka. Ma za sobą wiele wypraw do krajów na Bliskim Wschodzie oraz Azji Środkowowschodniej. Pasjonatka literatury i fotografii. W Fundacji odpowiedzialna jest za opracowywanie i aktualizację strategii rozwoju organizacji.